IJken en kalibreren van weegschalen

Nauwkeurig wegen is een belangrijk onderdeel van uw productieproces. Naast het leveren van kwalitatief, hoogwaardige weegschalen onderscheidt LRE zich met haar service en ondersteuning op het gebied van: inspectie, kalibratie en reparatie. Een tevreden klant staat bij LRE hoog in het vaandel. De Technische Dienst van LRE heeft een landelijke dekking en helpt u dan ook graag op locatie! Heeft uw weegschaal een storing? Wacht dan niet langer en maak snel een serviceafspraak voor reparatie, kalibratie of ijking.

IJken en kalibreren. Het verschil?

certificaten-LRE-Weegtechniek

De termen ijken en kalibreren worden vaak door elkaar gebruikt. Toch hebben ze beiden een geheel eigen betekenis en is een  weegschaal voor handelsdoeleinden ofwel geijkt niet nauwkeuriger, zoals vaak wordt gedacht. Bij kalibratie wordt bepaald door uzelf of door de TD van LRE in hoeverre de weegschaal afwijkt van een de standaard capaciteit. Zo wordt bepaald of een weegschaal van 3 kilogram daadwerkelijk 3 kilogram afweegt en niet afwijkt. Dit is een controle voor uzelf, zodat u niet teveel of te weinig gewicht afweegt. Kalibratie kunt u ook periodiek door de Technische Dienst van LRE laten verzorgen. Hier kunt u een certificaat van ontvangen en bent u er zeker van dat u weegschalen altijd nauwkeurig afwegen.

Ijking daarentegen moet altijd uitgevoerd worden door een bevoegd monteur. Dit is het geval wanneer u een prijs koppelt aan het gewicht wat u op de desbetreffende weegschaal afweegt. Dit is vaak het geval in winkels of op markten. Dit type weegschalen worden dan ook gecontroleerd door instanties als het Nederlands Meet Instituut. Er bestaat dan ook een kans dat deze weegschaal wordt afgekeurd, wanneer deze niet juist is geijkt. De weegschaal mag dan ook pas in gebruik worden genomen, nadat de weegschaal correct is geijkt door een bevoegd monteur. Heeft u vragen over kalibratie of ijking? Of twijfelt u of u weegschaal wel voldoet aan de vastgestelde richtlijnen? Neem dan gerust contact met LRE op voor adviserend gesprek.

Wanneer en waarom uw weegschalen keuren?

Zoals bovenstaand beschreven, worden deze weegschalen gecontroleerd door officiele instanties als het NMI. Dit type weegschalen zijn dan ook weegschalen die voor handelsdoeleinden worden gebruikt, omdat er een prijs wordt gekoppelt aan het gewicht. Indien de weegschaal aan alle voorwaaden voldoet, wordt een certificaat afgegeven. Het is dan ook belangrijk dat u voor aanschaf bepaald of de weegschaal geijkt moet worden. Een ijking is dan ook altijd verplicht wanneer u de weegschaal gebruikt voor handelsdoeleinden. Wanneer u dit niet doen, wordt de weegschaal afgekeurd bij controle en mag deze pas gebruikt worden bij herstel door een bevoegd monteur. Deze weegschalen worden dan ook altijd verzegeld, welke niet mag worden weggepoetst of verwijderd.

Een eigen Online Klantenportaal

Uw volledige weegschaaladministratie online gearchiveerd.

Als klant van LRE Weegtechniek krijgt u toegang tot ons online klantenportaal. In het portaal slaan wij voor u digitaal alle kalibratie- en ijkrapporten op. Zo bent u er zeker van dat u bij controle altijd de juiste papieren aan de desbetreffende instatie kan tonen en is de kans op kwijtraken van belangrijke documentatie verdwenen. Daarnaast krijgt u jaarlijks van LRE automatisch een melding wanneer het tijd is voor uw jaarlijks onderhoud. Handig toch?

Service weegt zwaar mee bij het onderhoud van uw weegschaal

Tevreden klanten, daar draait het om bij LRE Weegtechniek. Zo maakt u ook gebruik van onze aanvullende service en onderhoud, zoals: reparatie, kalibratie en certificatie. Vragen? Stel ze door het contactformulier onderaan de pagina in te vullen of tijdens kantoordagen te bellen op +31 252 532 436.

Meer informatie over ijken of kalibreren van weegschalen?

Stuur ons een bericht. Wij adviseren u graag!
Contactpersoon (verplicht)
Bedrijfsnaam (verplicht)
E-mail (verplicht)
Direct Telefoonnummer (verplicht)